Grootste punk- en metalfestival van Drenthe voor het laatst in Erica

Het grootste punk- en metalfestival van Drenthe is begonnen. Gisteravond ging het vierdaagse festival met een ‘pre-party’ van start op de golfbaan in Erica. Initiatiefnemer Maik Reuvers kan zijn geluk niet op: “Het mag eindelijk weer.”

Reuvers heeft naar eigen zeggen een ‘klein gaatje’ in de lucht gesprongen. “Het werd vanaf maart duidelijk dat het weer mag, dus alle voorbereidingen hadden we al getroffen.” Toch wordt er op het festivalterrein nog hard gewerkt om alles klaar te maken voor vandaag. “Op donderdag is onze festivalcamping open gegaan en vrijdag hebben we een eerste echte festivaldag, waarbij er werd gedraaid vanaf 14.30 uur ‘s middags. Zaterdag beginnen we vanaf 12.00 uur ‘s middags tot 1.00 uur ‘s nachts en op zondag sluit de camping aan het begin van de middag”, vertelt Reuvers.

Pitfest
De naam van het festival, Pitfest, heeft een betekenis volgens de initiatiefnemer. “Het woord pit is afgeleid van een ‘moshpit’ en dat ontstaat voorin de zaal waar mensen tegen elkaar aanduwen. Het is het dansen van een metal”, legt Reuvers uit.

De line-up bestaat voor de meeste ‘mainstream mensen’ uit onbekende namen, volgens de organisator. “De band die mensen misschien wel kennen, zijn de Toy Dolls. Dit zijn Engelse poppunk legendes. Voor de rest zijn het vooral metal, punk, hardcore, deathmetal en grindcore bands. Allemaal extreme underground bands.”

Opkomst
De organisator verwacht dat er meer dan drieduizend bezoekers komen, ondanks dat een percentage festivalgangers niet komt vanwege ziekte of niet kan. Er zijn ook festivalgangers die hun kaartje uit de coronaperiode zijn vergeten. Volgens Reuvers heeft hij dat eerder gemerkt bij andere evenementen.
‘Het is het laatste jaar, helaas’

“Het is een fantastische locatie, met een prachtig afgelegen grasveld”, gaat de organisator verder. “Het is alleen het laatste jaar, helaas.” En dat heeft zijn redenen: “We zitten dicht bij een Natura 2000-gebied en de aanrijroute hiernaartoe is erg smal. De brandweer en ambulance kunnen elkaar niet goed passeren als er wat aan de hand is.” Een van de andere redenen dat het festival moet vertrekken, is de stikstofuitstoot. “Alle redenen samen maken dat dit de laatste keer is dat we hier zijn.”

Volgend jaar kun je het Pitfest bezoeken in Emmen. “We gaan dan naar De Oude Meerdijk.”


Schuiven naar boven